11:32 Харчування для майбутніх мам | |
Для успішного результату вагітності необхідно збалансоване харчування! Ваш організм в цей час має потребу у великій кількості поживних речовин і вітамінів. Слідкуйте за максимальною свіжістю продуктів, які входять в ваш раціон. Уникайте наявності в ній консервантів, барвників і штучних добавок. Повністю відмовтеся від спиртних напоїв і сигарет! Утримайтеся від надмірного вживання кави і гострих страв. Багато жінок в період вагітності бояться набрати зайві кілограми. Калорійність прийнятої їжі повинна бути пропорційна витраті енергії - це допоможе уникнути зайвої збільшення у вазі. Немає нічого страшного в тому, що ви наберете 8-10 кг. В першу половину вагітності відбувається формування органів майбутньої дитини, тому в ваш організм має надходити достатня кількість білків, жирів і вуглеводів. Оптимальним споживанням лікарі вважають 110 г білків, 75 г жирів і 350 г вуглеводів. Загальна добова енергоцінність повинна становити 2400-2700 ккал. У другій половині вагітності потреба в поживних речовинах збільшується. У цей час вашому організму необхідно 120 г білків, 85 г жирів і 400 г вуглеводів. У цей період відбувається зростання і розвиток плаценти, тому приділіть особливу увагу білкової їжі. У вашому раціоні має бути достатня кількість тваринних білків, які містяться в молоці, кефірі, сирі, рибі, м'ясі, сирі (ні в якому разі не вживайте гострий і жирний сир), яйцях (тільки не більше одного на добу). 30% жирів повинні бути рослинного походження - масла, що містять ненасичені жирні кислоти (соняшникова, оливкова). Невелика кількість вершкового масла вищого сорту поповнить організм тваринними жирами. Величезне значення в харчуванні вагітних мають вітаміни. Потреба в них в цей період зростає в 2 рази. Розглянемо основний внесок вітамінів в ваш організм. Росту і розвитку плаценти сприяє вітамін А (2,5 г на добу). Вітаміни В1 (3 мг) і В2 (3 мг) тримають м'язи в тонусі, вітамін С зміцнює імунну систему в цілому. Вітамін D (500 мг) важливий для кісткової тканини дитини. Будьте уважні! Недолік цього вітаміну веде до тяжких наслідків: неправильне формування зубів і кісток. Є ризик виникнення у матері недокрів'я. Вітамін РР (15-20 мг) теж необхідний, щоб уникнути аномального розвитку плоду. У другій половині вагітності потрібно велике споживання мінеральних речовин, особливо заліза (15-20 мг). Якщо у вас є непереборна тяга до крейди, до солі - це перша ознака того, що організму не вистачає кальцію. Добова норма споживання кальцію вагітної жінки становить 2000 мг, (у звичайної людини близько 800 мг). Цю потребу допоможе заповнити сир, молоко і сир. З сіллю потрібно бути обережніше: добова норма споживання не повинна перевищувати 5 г (більша кількість може привести до затримки рідини в організмі). Кількість вживаної води має становити від 2 до 2,5 літрів на добу. Збільште споживання овочевих і фруктових соків, які містять багато вітамінів. Можна чергувати їх з компотами із сухофруктів. У другій половині вагітності дієтологами рекомендовано приймати їжу 5-6 разів на день. Зміст продуктів на добу має бути приблизно таким: 200 г м'яса або риби, 150-200 г пшеничного хліба, 50 г рослинної олії, 40 г вершкового, 500 г молока, 200 г кефіру, 200 г сиру, 400 г картоплі, 100 г капусти , 100 г моркви, 200 г помідорів, 1 яйце, 50 г крупи, 70 г макаронів і чай. До речі, жування листя зеленого чаю позбавляє від нападів токсикозу. Розподілити їжу подобово можна наступним чином: сніданок о 8.00, другий сніданок в полудень, обід в 14. 00-15.00, вечеря о 19.00. На полуденок можна дозволити собі фрукти і ягоди, сік або компот з печивом. Перед сном намагайтеся випити склянку кефіру, він забезпечить нормалізацію роботи травного тракту. Не забудьте, що останній раз їжу можна приймати за 3 години до сну. Строго стежте за своїм харчуванням! Пам'ятайте, від цього залежить здоров'я вас і вашої дитини! | |
|
Всього коментарів: 0 | |